Tapijt onderhoud - Spectrum vloeren b.v.

Ga naar de inhoud

Tapijt onderhoud

Informatief > Onderhoud
Zoals ieder materiaal heeft ook tapijt onderhoud nodig. Veelal volstaat het enkele malen per week stofzuigen. Gebruik voor een frisé of hoogpooltapijt altijd de borstel van de stofzuiger en zuig tegen de poolrichting in.

Vlekken zijn onvermijdelijk maar over het algemeen goed te verwijderen. Dit is afhankelijk van het poolmateriaal. Een wollen tapijt zal wat minder last hebben van een groezelig looppad. Dit komt omdat wol een licht vettig materiaal is wat redelijk snel slijt. Het schoonlopen van wol is dan ook het slijten van het tapijt. In principe loopt u iedere keer het bovenste laagje “met vlek” weg en begint u weer aan de volgende laag zonder vlek. Houdt u met wol rekening dat het een eiwitvezel is en dus niet met alle middelen gereinigd kan worden.

Een synthetisch tapijt is meestal eenvoudiger te reinigen, afhankelijk van welk materiaal. Polypropileen is een voordelig garen dat eerder vuil aanpakt en moeilijker te reinigen is. Polyamide daarentegen is weliswaar iets kostbaarder maar heeft beduidend betere eigenschappen.

Enkele tips:

  • Voor het verwijderen en opfrissen van uw synthetische tapijt werkt er weinig beter dan gewoon een oplossing van lauwwarm water met schoonmaakazijn. U vindt dit gewoon bij de supermarkt.
  • Voor het verwijderen van kaarsvet legt u een vloeipapiertje en een handdoek op het tapijt en dan even de strijkbout erop. Niet te warm en te lang! Het kaarsvet wordt vloeibaar en zal in het papier trekken.
  • Een pletindruk van bijvoorbeeld een bank verwijderd u met een wollen tapijt eenvoudig door hier even met een stoomstrijkijzer overheen te gaan. Niet het tapijt raken, alleen de stoom moet het tapijt bereiken. Wol heeft een natuurlijke twisting in het garen die zich herstelt bij warmte en vocht.
  • Op wijnvlekken nooit zout strooien. Dit zout lost op in het water en blijft vocht en vuil aantrekken. Het lijkt hierdoor dat vlekken “terugkomen”maar in feite zorgen de resten van het zout ervoor dat het garen meer vuil aantrekt. Beter is ruim overgieten met Spa rood en deppen. Dit meerdere malen herhalen. Het koolzuur bindt enorm goed vlekken.
  • Voor alle pooltapijten geldt, nooit boenen , altijd rustig wrijven en deppen.
  • Hardnekkige vlekken zijn vaak te verwijderen met Treffer. Dit is een 100% citroensap dat met schoon water nabehandeld dient te worden. Altijd op een onopvallend plekje of reststukje proberen of het de kleur aantast!

Terug naar de inhoud