Laminaat - Spectrum vloeren b.v.

Ga naar de inhoud

Laminaat

Assortiment > Vloeren

Wij krijgen nog vaak de vraag wat nu precies het verschil is tussen een laminaatvloer en een parketvloer. Op zich is het antwoord eenvoudig: een parketvloer is van hout en een laminaatvloer heeft een kunststof toplaag. Een laminaatvloer heeft een slijtvaste toplaag van kunsthars, meestal melamine en soms een HPL. Het is een vloer die opgebouwd is uit meerder lagen, een slijtlaag aan de bovenzijde met een decor daaronder. Deze lagen zijn verlijmd op een vezelplaat van 6 tot 11 mm. dik en aan de onderzijde afgewerkt met een laag die net zo sterk is als de bovenzijde. Deze panelen zijn rondom afgewerkt met een klik systeem om ze eenvoudig te kunnen leggen.

Zoals met alles is er veel kwaliteitsverschil te zien bij laminaatvloeren. Echter, de grote verschillen tussen de laminaatvloeren zijn niet direct te zien, deze verschillen worden pas duidelijk in het gebruik waarbij de verschillen in beschadigingen en slijtage enorm zijn.

Hieronder geven we de grootste verschillen aan tussen de laminaatvloeren. Uiteraard is dit ook vaak al enigzins af te leiden uit de prijs. Laminaatprijzen lopen uiteen van € 3,00 tot € 32,00 waarbij u voor een goede vloer toch minimaal op € 20,00 zou moeten rekenen. Ook de ruime beschikbaarheid van tweede keus laminaat is een probleem aangezien dit bijna nooit vermeld wordt. Dit heeft echter wel gevolgen voor een eventuele garantieclaim, op de achterzijde van ieder paneel staat een productienummer waaruit de fabrikant kan aflezen of de betreffende vloer voor garantie in aanmerking komt.

Kwaliteitsverschillen:

Betere kwaliteit laminaatvloer

Mindere kwaliteit laminaatvloer

 

Bovenzijde

Krasvaste toplaag

Toplaag krast snel en slijt snel

Structuur

Structuur loopt mee met het decor

Geen stuctuur of niet gelijklopend met het decor

Vellingkanten

Vellingkanten bekleed met folie

Geschilderde vellingkant

Tussenlaag

HDF (high density fibre) keihard en weinig deuken

MDF of LDF (medium of low density fibre) zacht en snel deuken

Kliksysteem

Herlegbare en verhuisbare en te repareren vloeren

Klikt één keer in elkaar en niet opnieuw te leggen

Onderlaag

Net zo hard als de bovenzijde, de vloer blijft vlak

Karton. Spanning in de vloer zorgt voor vervorming

Decoren

Grote patronen met diepte

Kleine patronen dus veel herhaling van dezelfde panelen

Maatvastheid

Zeer kleine toleranties in hoogteverschillen en naden

Veel opstaande randen en niet haakse panelen

Vloerverwarming

Geen probleem, prima combinatie

Niet geschikt, kliksysteem laat los en vloer vervormdHet grootste voordeel van een laminaatvloer is het feit dat deze vrijwel onderhoudsvrij is. Stofvrij houden met een stofwisser en regelmatig dweilen (niet te nat) met een goede laminaatreiniger is voldoende. Let op met de laminaatreinigers, het beste is Dumby blauw of eventueel schoonmaakazijn. Het is belangrijk om reinigers te vermijden met was of siliconen! Deze reinigers laten de vloer vaak glanzen maar belangrijker nog dat ze een laagje achterlaten dat stof en vuil aanpakt. Uw vloer ziet er dan schiterend uit na het dweilen maar geeft zeer snel vlekken. U kunt dit testen door met een natte dweilover de vloer te gaan. Is dit een egale natte streep dan is het goed, staan er allemaal kringen, voetstappen en vlekken op de natte plek dan heeft u een ongeschikt reiniginsmiddel gebruikt. Raadpleeg de fabrikant hoe dit te verwijderen is. Het gaat ten koste van de levensduur en zorgt veelal voor opstaande naden.

Bij normaal gebruik kan een goede laminaatvloer toch zeker tien tot 15 jaar mee en is normaal gesproken in deze periode probleemloos. Bezuinigd u niet op een goede ondervloer, deze voorkomt kraken van de verbindingen en is enorm van invloed op de loopgeluiden, zowel in de ruimte als wel voor de (onder)buren.

Terug naar de inhoud