Parketonderhoud - Spectrum vloeren b.v.

Ga naar de inhoud

Parketonderhoud

Informatief > Onderhoud

Iedere vloer heeft onderhoud nodig, zo ook een parketvloer. Dit onderhoud is afhankelijk van de afwerking van uw vloer. Bij een gelakte vloer is de vloer afgedekt met een dikke laag lak om inwerking van vocht en vlekken tegen te gaan. Het is dan ook noodzakelijk deze laklaag goed te onderhouden zodat deze laag zo lang mogelijk intact en functioneel blijft.

Een geoliede vloer is een geheel verschillende manier van behandelen. Hout kan vocht en vlekken opnemen. Bij een goliede vloer is het principe dat de vloer verzadigd wordt met olie zodat deze totaal niets meer kan opnemen, dus ook geen vocht. Er ligt dan ook geen toplaag op de vloer. Dit systeem werkt goed, zolang u de vloer goed geolied houdt. Niet te weinig, dan kan het vocht in het hout trekken, ook niet te veel, want verzadigd is verzadigd. Een overschot aan olie zal niet in, maar op de vloer drogen en als plakkerige laag op de vloer achterblijven. Belangrijk bij deze vloeren is dat de vloer preventief onderhouden wordt, immers, een niet verzadigde vloer kan ook vocht opnemen in plaats van olie.

Een hardwax-olie zoals de Floorservice en Osmo olie gaan uit van het olie principe (verzadiging), maar laten een extra laag achter ter bescherming. Dit is een schitterende afwerking die ook de kleur wat "voller" maakt en een zijdeglans achterlaat. Ideaal voor diegene die de lakvloer  te glad of te "kunstofachtig" vindt en de olie afwerking te schraal of te dof vindt.

Een goede bescherming is essentieel om de vloer in goede staat te houden.
Met name krassen door stoelpoten of het schuiven van meubels komen veel voor.
U kunt dit voorkomen door een goede kwaliteit vilt of beschermdopjes onder de meubels te gebruiken.

Klikt u op onderstaande afbeeldingen om de onderhoudsvoorschriften van uw afwerking te zien.

Onderhoud Olie:

Onderhoud olie - hardwax:

Onderhoud lak:

Onderhoud was:

Terug naar de inhoud