Vloerafwerking - Spectrum vloeren b.v.

Ga naar de inhoud

Vloerafwerking

Afwerkingen
Het verschil tussen lak, olie en hardwax. Een veelgestelde vraag is wat nu het wezenlijke verschil is tussen lak, olie, hardwax en was. Het grootste verschil zit tussen lak en olie. In het kort, hout kan vocht opnemen en dat moet voorkomen worden. Lak dekt het hout af zodat het vocht niet bij het hout kan komen. De grondlak trekt hierbij nauwelijks in het hout, het ligt er meer bovenop. Olie draait dit principe precies andersom. Het hout wordt net zo lang met olie behandeld tot het geheel verzadigd is. Er kan dan ook geen vocht meer in het hout dringen. Het resultaat is dat er niets op het hout ligt, er zit alleen olie in het hout. Iets wat er niet op ligt kan ook niet krassen of beschadigen. Het nadeel is dat het preventief onderhoud vereist.
 

Lak
De lak vormt een harde beschermlaag die erg slijtvast is. Een nadeel is dat grote beschadigingen door de lak kunnen gaan waardoor het hout hier kwetsbaar is en gevoelig voor vocht. De kwaliteit van de lak is wel een aandachtspunt. Zoals zo vaak is goedkoop duurkoop in dit geval. De goedkope lakken en veelal watergedragen acrylaat lakken. Deze gaan bij zwaar gebruik niet langer dan een aantal jaren mee, terwijl de watergedragen twee componenten polyurethaanlakken bij normaal gebruik wel 10 tot 15 jaar mee gaan. Voor extreme dlijtvastheid lakken wij de vloeren driemaal. Kleuren kunnen eenvoudig gemaakt worden met een beits en de lakken zijn verkrijgbaar van hoogglans tot extreem mat.

Olie
Zoals vermeld gaat een olie uit van het principe van verzadiging. Het geeft de vloer een matte uitstraling en is eenvoudig te onderhouden. Het voordeel van olie is voordat u met een doekje met olie de olielaag kunt herstellen. Olie is niet geschikt voor alle houtsoorten, de tropische houtsoorten zijn nog steeds beter te olien. Kleuren is relatief eenvoudig met olie, kleine schuurkrasjes zijn echter onvermijdelijk bij de donkere kleuren.Wanneer het hout niet meer 100% verzadigd is dan is het gevoelig voor vocht en vervuiling. U kunt dit testen door het hout nat te maken. Zolang het hout geen vocht opneemt is het nog verzadigd en heeft de vloer nog geen olie nodig. Een teveel aan olie blijft op het hout liggen en dient verwijderd te worden voordat de olie opgedroogd is. 
 
Olie-Hardwax
Olie Hardwax is een combinatie van olie en Hardwax. Het is een afwerking die tussen olie en lak in zit. De olie impregneert het hout en de hardwax blijft als het ware drijven op het oppervlak en vormt een slijtvaste laag als lak. technisch valt deze afwerking dan ook onder de lakvloeren. De hardwax is een goede afwerking, maar is wel zachter en slijtgevoeliger dan een echte lak. Een reden om toch voor hardwax te kiezen is het feit dat de slijtlaag eenvoudeig zelf te vernieuwen is. Bovendien zijn de kleuren vaak warmer en voller dan bij een lak. De kleur zit in de olie en deze trekt in het hout en verdiept de kleur, bij lak ligt de kleur meer op het hout. Het resultaat is een zijdemat oppervlak wat iets meer onderhoud nodig heeft dan een lakvloer, maar bij consequent onderhoud wel langer mee gaat omdat u iedere keer de toplaag vernieuwd. 
 
Was
Was is een traditionele afwerking maar achterhaald door bovenstaande produkten. Was is slijtgevoelig, glad en absoluut niet waterbestendig. Was kan onderverdeeld worden in plantaardige, minerale en synthetische middelen.
Terug naar de inhoud